DA

Dansk ladeplatform skal ekspandere internationalt efter salg

image Foto: Tore Harritshøj og Torbenfog. Spirii
Med nyt fransk majoritetsejerskab er den danske ladeplatform Spirii klar til at styrke sin globale markedsposition. Selskabet har oplevet en hurtig vækst, og EIFO har ifølge CEO Tore Harritshøj været en væsentlig medspiller.

Det var med ambitionen om at blive en af de vigtigste spillere på det danske marked for opladning af elbiler inden for to-tre år, at Tore Harritshøj og Torben Fog i 2019 stiftede virksomheden Spirii.

Det skulle ske ved at gøre op med dyre abonnementsløsninger og skabe en finmasket og åben ladeinfrastruktur, der kunne tilgås via en app til konkurrencedygtige priser.

Det er lykkedes. På blot få år har Spirii nemlig udviklet sig fra en dansk startup til en ledende europæisk platform til opladning af elbiler.

”Det var en hønen eller ægget-historie. Elbiler var af forskellige regeringer spået en stor rolle i Danmarks mål for CO2-reduktion, men markedet for ladestandere var småt. Og hvis forbrugerne skulle vælge elbilerne til, skulle de også være nemme at lade op og til konkurrencedygtige priser. Derfor så vi et hul i markedet til at skabe en virksomhed med udelt opmærksomhed på markedet for ladestandere,” siger Tore Harritshøj.

Spiriis software spiller en væsentlig rolle i deres hurtige succes. Softwaren kan levere intelligente løsninger til fx virksomheder, boligforeninger og private, der blandt andet får mulighed for at operere med dynamiske priser, der følger dagsprisen på el, og differentierede priser, der indebærer, at eksempelvis medarbejdere eller beboere lader til én pris og gæster til en anden.

Derudover tillader softwaren styring og balancering af de opladninger, der foretages på ladestanderne, så den tilgængelige strømkapacitet udnyttes bedst muligt.

Potentialet i Spirii var tydeligt med en hurtigt voksende pipeline og kompetente stiftere med flere års brancherelevant erfaring. Spirii stod med et relativt stort likviditetsbehov for at kunne levere de mange ladestandere, de hurtigt fik i pipelinen. Derudover skulle de investere i opbygning og skalering af virksomheden.
— Michael Ertmann, managing director, DK Energy, Global Biogas & International Projects, EIFO
Foto: Tore Harritshøj, Spirii

Den danske virksomheds succes er ikke gået ubemærket hen, og derfor har franske Edenred, en af verdens største betalings- og mobilitetsplatforme, netop købt aktiemajoriteten i Spirii.

”Handlen er en kæmpe milepæl i Spiriis vækstrejse og en anerkendelse af det hårde og professionelle arbejde, vores medarbejdere har leveret. Og så er det starten på en ny fase af vores internationale ekspansion”

EIFO har været med på vækstrejsen
EIFO steg om bord på Spiriis vækstrejse i 2020 med et lån, som netop er blevet indfriet i forbindelse med salget.

”Potentialet i Spirii var tydeligt med en hurtigt voksende pipeline og kompetente stiftere med flere års brancherelevant erfaring. Spirii stod med et relativt stort likviditetsbehov for at kunne levere de mange ladestandere, de hurtigt fik i pipelinen. Derudover skulle de investere i opbygning og skalering af virksomheden,” fortæller Michael Ertmann, managing director for teamet DK Energy, Global Biogas & International Projects i EIFO.

Han fortsætter:

”Dengang så vel som i dag passer Spirii perfekt til EIFOs formål, som er at bidrage til grøn omstilling, understøtte SMV’ernes vækstrejse og fremme virksomhedernes muligheder for eksport og internationalisering. Samtidig er elektrificering af transporten et vigtigt strategisk fokusområde for os i EIFO. Her er Spirii en afgørende enabler, og vi har været glade for at medfinansiere deres vækstrejse.”

Hos Spirii konstaterer Tore Harritshøj også, at EIFOs finansiering har spillet en væsentlig rolle i vækstrejsen:

”Kapitaltilførslen fra EIFO medvirkede til, at vi kunne udbrede vores løsninger endnu hurtigere og til et større marked, end vi selv kunne have gjort.”

Yderligere international ekspansion
Spirii har i dag ca. 110 ansatte fordelt på kontorer i København, Barcelona, Hamborg, Nice og London og er en af de førende aktører i Europa. Og nu får man i samarbejde med Edenred ekstra kræfter til at fremskynde den globale ekspansion.

”Edenred opererer allerede på 45 markeder, så det giver jo os en kæmpe fordel, at vi kan lægge os i slipstrømmen og trække på deres ressourcer og relationer. Vi forventer derfor at kunne skrue betydeligt op for ekspansionen og dermed accelerere omstillingen til mere bæredygtig transport,” siger Tore Harritshøj.

Tore Harritshøj, Torben Fog og resten af medarbejderne i Spirii skal efter opkøbet drive virksomheden videre som et selvstændigt forretningsben i Edenred.