DA
24. april 2024

Status på tredje år med rapportering om diversitet

image Foto: Det er tredje år, The Diversity Commitment udkommer.

Initiativet The Diversity Commitment gør status på arbejdet med diversitet i ny rapport på tredje år. Rapporten viser, at EIFO investerede mere i virksomheder med kvindelige stiftere i 2023 end det foregående år. Men der er stadig potentiale for at øge mangfoldigheden.

I 2021 underskrev en gruppe af danske investorer The Diversity Commitment og forpligtede sig til at rapportere på en række diversitetsmål for egen organisation og fondenes direkte investeringer. Partnerskabet blev oprindeligt indgået i Vækstfonden, men er nu overgået til EIFO, som arbejder på at opfylde samtlige mål i rapporten.

”Som statens finansieringsfond er vi særligt forpligtede til at gå foran på diversitetsområdet. Og større diversitet i stifterteams er en vej til bedre forretningsmæssige resultater. For vi har brug for forskellige kompetencer og perspektiver, så virksomheder står stærkere, når der skal træffes beslutninger og skabes innovation”, siger Erik Balck, Chief Investment Officer, EIFO.

Andelen af venturekapital til kvinder er steget

Tallene fra rapporten viser, at alle investorerne, der har underskrevet aftalen, møder målene om, at max 80 procent af deres nye investeringer og tilsvarende penge investeret må gå til stifter-teams, der består udelukkende af mænd. 

For første gang viser rapporten på tværs af alle fondene, at andelen af investeringer til startups stiftet af kvinder er steget. Mens andelen af kvinder kun udgør en meget lille del af dealflow og en endnu mindre del af nye investeringer så får de proportionelt en større procentdel af pengene. Mens kvinderne kun får fire procent af nye investeringer, så får de otte procent af den investerede kapital. Dette er en positiv forandring og indikerer et øget fokus fra investorerne.

Fokus på diversitet i EIFO viser resultater

Ser man alene på udviklingen i EIFOs investeringer, viser rapporten, at det store fokus på diversitet har haft resultater. I 2023 gik 13 procent af de nye investeringer således til virksomheder stiftet udelukkende af kvinder. Det er en stigning på fem procentpoint sammenlignet med det foregående år. Samme tendens viser sig for stifterteams bestående af både kvinder og mænd, som i 2022 fik 16 procent af de nye investeringer, mens de i 2023 fik 23 procent af investeringerne.

”Når vi dokumenterer og rapporterer på kønsdiversiteten, giver det os bedre mulighed for at målrette indsatsens. Og derfor er det meget positivt, at vi nu ser resultaterne af den fokuserede indsats, for det er afgørende for innovationskraften i Danmark, at vi får flere kompetencer spil,” Erik Balck, Chief Investment Officer, EIFO.

Alle de forpligtede fonde møder måler om, at max 80 procent af deres nye investeringer og tilsvarende penge investeret må gå til stifter-teams, der består udelukkende af mænd. Men der er stadig et stort potentiale at forløse i arbejdet med diversitet.

”Det seneste års udvikling understreger, hvor meget vi kan rykke på det her område med det rigtige fokus. Vi har også oplevet, hvordan de mere mangfoldige teams reflekterer bedre og skaber bedre dialoger,” siger Erik Balck, Chief Investment Officer, EIFO.

Læs hele rapporten her.