DA
11. februar 2024

Kunstig intelligens kan accelerere kommercialiseringen af forskning

image Foto: Hele teamet fra Knowledge Gate Group, der matcher viden mellem forskere, virksomheder og fagfolk. Foto credit: KGG.
EIFO investerer igen i tech-startuppen Knowledge Gate Group med ukrainske Viktoriya Vasilenko i spidsen

Tech-startuppen Knowledge Gate Group, der forbinder forskere og fagfolk via en AI-baseret platform, gør klar til at sætte skub i udviklingen og skalere forretningen på baggrund af en samlet investering på 6,7 mio. kr. fra en række internationale business angels og EIFO.

Adgangen til specialiseret viden spiller en afgørende rolle for både forskere og virksomheder inden for en lang række videnstunge industrier. Vidensdelingen mellem fagfolk har imidlertid været begrænset og besværliggjort af geografiske, sproglige og strukturelle barrierer, som tech-virksomheden har formået at bryde ved hjælp af kunstig intelligens.

”Ved hjælp af big data-analyse har vi bygget en platform, der kan identificere og matche eksperter på tværs af grænser og fagområder. På den måde kan vi accelerere adgangen til viden og bygge bro mellem forskere, fagfolk og virksomheder,” fortæller CEO i Knowledge Gate Group, Viktoriya Vasilenko.

Kaprer nye sektorer

Siden første fundingrunde i 2022 er teamet udvidet og platformen er blevet udviklet. Den seneste kapitalindsprøjtning skal understøtte en fortsat skalering af teknologien og accelerere forretningen yderligere.

”Vi forventer at udbygge teamet med flere specialister og udvikle teknologien med henblik på at styrke vores position inden for chemistry og energy-sektorerne. Derudover er vi ved at se på, om vi gennem automatiseret compliance også kan sikre et hurtigere samarbejde mellem hospitaler og eksperter. Lykkes det, vil det i sidste ende kunne redde liv,” siger Viktoriya Vasilenko.

En stor spiller

Hos EIFO har man nøje fulgt udviklingen i den unge tech-virksomhed, der siden første investeringsrunde har opbygget en kundebase på 27 kunder fordelt på tværs af Europa, Storbritannien, USA og Mellemøsten.

Platformen bidrager til en acceleration af kommercialisering af forskning
— Mathias Kaasgaard, Investment Manager hos EIFO.

”Ledelsen har vist god eksekveringsevne og udviklet produktet fra manuelle processer til en modnet platform med workflow-tool og en række automatiserede processer drevet af kunstig intelligens. Dette er særligt værdifuldt for videnstunge virksomheder, hvor platformen bidrager til en acceleration af kommercialisering af forskning,” siger Mathias Kaasgaard, Investment Manager hos EIFO.

EIFO investerede i startuppen første gang i foråret 2022 og har ligeledes investeret i seneste runde på 6,7 mio. kr., der også omfatter investeringer fra udenlandske investorer. Ifølge Mathias Kaasgaard kan Knowledge Gate Group gå hen at blive en af de tech-virksomheder, der kan sætte flere positive aftryk.

”Adgangen til specialiseret viden er en afgørende kapital både i dag og i fremtiden. Derfor ser vi et stort potentiale i en teknologi, der kan bygge bro mellem forskningen og erhvervslivet og derved sætte skub i udviklingen og kommercialiseringen af forskning. Dermed har teknologien også potentialet til at accelerere videnskaben inden for bl.a. sundhed og den grønne omstilling – og i sidste ende bidrage positivt til at løse nogle af de store udfordringer, vi som samfund står overfor,” forklarer han.

Fra sygdom til succes

Baggrunden for den AI-baserede platform udsprang af stifterens eget sygdomsforløb, hvor hun blev tilbudt en ny behandlingsform, der viste sig at redde hendes liv.

Behandlingen havde taget 25 år, fordi han ikke havde haft adgang til den rette vidensdeling og samarbejde
— Viktoriya Vasilenko, CEO og founder af KGG

”Jeg blev nysgerrig og ville vide mere, og i den forbindelse så jeg et oplæg fra forskeren, der havde udviklet behandlingen. Han nævnte, at udviklingen af behandlingen havde taget 25 år, fordi han ikke havde haft adgang til den rette vidensdeling og samarbejde. Derefter vendte jeg mulighederne for en forretningsmodel med min partner, Barney Vajda,” fortæller Viktoriya Vasilenko.

Bas Godska, der fungerer som virksomhedens rådgiver, ser Viktoriya Vasilenko som et levende bevis på platformens berettigelse.

”Hendes personlige historie gjorde stort indtryk på mig, og efter en grundig gennemgang af markedet stod det klart for mig, at virksomheden ikke alene havde ramt ned i et behov – men at platformens community-element også kunne gå hen at blive en game changer. Det er et ungt team med en talentfuld kvinde i spidsen, som jeg har stor tiltro til. De har måske ikke utallige års erfaring, og det er netop det smukke ved det – for de ser muligheder, hvor andre måske ser forhindringer,” siger Bas Godska.

Faktaboks

Knowledge Gate Group er en AI-baseret platform, der matcher forskere og fageksperter med virksomheder med henblik på at sikre hurtig og enkel adgang til ekspertviden på tværs af geografiske, kulturelle og strukturelle grænser. Ekspertdatabasen omfatter et bredt spektrum af specialister på topniveau inden for life science, chemistry og energy, der identificeres ud fra akademiske artikler, kliniske forsøg, medier og konferencer ved hjælp af big data-analyse.

Knowledge Gate Group blev stiftet i 2021 af CEO Viktoriya Vasilenko og COO Barney Vajda og virksomheden tæller i dag 18 medarbejdere.