DA / EN
7. maj 2024

Deeptech-selskab rejser trecifret millionbeløb: Dansk nanoteknologi skal sælges til verdens største high tech-selskaber

image Foto: Stifter og CEO, Theodor Nielsen

Nil Technology (NILT), som er et spinout af Danmarks Tekniske Universitet, henter 217 millioner kroner i en samlet investeringsrunde. EIFO bidrager med 47 millioner kroner.

Virksomheden laver blandt andet linser til optiske sensorer, som i fremtiden vil blive brugt i mobiltelefoner, blandt andet til ansigtsgenkendelse. NILT har videreudviklet den meta-optik-teknologi, der er fundamentet i de optiske censorer, helt fra design til prototype og skal med den nye investering udvide produktion for at imødekomme efterspørgslen.

Fra DTUs forskerpark til internationalt selskab

NILT blev grundlagt på DTU i 2006, og dengang solgte de deres teknologi videre. Men efter deres første venturefinansiering i 2018, begyndte de to stiftere Theodor Nielsen og Brian Bilenberg at udvikle deres eget produkt.

De seneste par år har det danske nanoteknologiselskab arbejdet målrettet på at modne deres meta-optik-teknologi og er på rekordtid gået fra udvikling til produktion. Det er virksomhedens ambition at deres optiske komponenter skal være at finde i alle verdens førende brands af smartphones.

Linser til optiske censorer
Linser til optiske sensorer

Teknologien spænder bredt

NILT har allerede nogle af verdens største high tech-selskaber som kunder, men visionen rækker længere, og selskabet er på vej ind på stort marked for optiske systemer.

”Ved at benytte mange af de samme teknologier, som bruges til at lave computerchip, og kombinere det med nanoimprint teknologi, som vi har arbejdet med i 20 år, kan vi nu producere ekstremt avancerede optiske linser, baseret på nanoteknologi, der er bedre, enklere og som bruger mindre materiale end de løsninger, der findes i dag. De kan bruges i mange produkter, og vi ser vækstmuligheder inden for alt fra robotter og droner til virtual- og augmented reality og selvkørende biler,” siger Theodor Nielsen, der er stifter og CEO i NILT.

NILT har videreudviklet den meta-optik-teknologi, der er fundamentet i de optiske censorer
NILT har videreudviklet den meta-optik-teknologi, der er fundamentet i de optiske sensorer

Stærkt internationalt syndikat

Den samlede runde på 217 millioner kroner kommer fra et stærkt syndikat af internationale investorer, der udover EIFO, blandt andet tæller Jolt Capital, NGP Capital, and Swisscanto Invest.

Hos den statslige fond ser man et stort potentiale i det danske deeptech-selskab:

”NIL Technology er et fremragende eksempel på, hvordan forskning fra DTU kan løftes ud, og i hænderne på de rigtige mennesker, anvendes til at lave nye innovative produkter, som verden ikke tidligere har set. Hos EIFO arbejder vi strategisk på at understøtte kommercialiseringen af forskning og deep tech, og NILT er et stærkt eksempel på en virksomhed, der sætter Danmark på verdenskortet inden for sit felt. Derfor er vi også glade for at være dansk anker i en større runde med internationale investorer,” siger Jesper Lilledal Partner, Direkte Investeringer, Tech & Industri.