DA
27. maj 2024

Danmarks grønne industri forstærkes med mere end 4,2 mia. kr.

image Foto: Erhvervsminister Morten Bødskov samt Klimaminister Lars Aagaard ved lancering af tildelingen af midler fra den grønne investeringsstøtteordning hos Siemens Gamesa i Aalborg.
Med støtte fra regeringens grønne investeringsordning, som bliver administreret af EIFO, vil fire virksomheder investere mere end 4,2 mia. kr. i fem projekter.

Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) har med udgangspunkt i regeringens kriterier for fordelingen af de afsatte midler, nu godkendt udbetalingen af støttekroner til en række virksomheder efter, at ordningen åbnede for ansøgninger i januar 2024.

Der er i alt givet tilsagn om tildeling af støtte til fem projekter, og der udmøntes i alt 634,1 mio. kr. i støtte, mens de samlede investeringer for de valgte projekter er på godt 4,2 mia. kr.

”Vi lever i en ny verden, hvor Danmarks grønne styrkepositioner er udfordrede. Derfor vil regeringen forsvare og forstærke styrkepositionerne. Fremtidens danske produktionsarbejdspladser er på spil, og det handler om at sikre europæisk uafhængighed, når det kommer til fremtidens energiteknologi. Med de fem projekter bliver der skabt ca. 800 nye jobs i den grønne industri, og det er med til at cementere den danske position i en global kontekst,” siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Milliardinvesteringerne skal bruges til at etablere nye eller udvide eksisterende produktionsfaciliteter i Danmark inden for danskproducerede vindmøller og teknologi til Power-to- X.

En forandret verden

For verden er forandret efter flere års krig i Europa, og den internationale udvikling har medført, at industripolitik er tilbage. Der er et globalt kapløb om produktionen af grønne teknologier og et øget fokus på forsyningssikkerhed. Og netop de grønne teknologier er en meget stor del af EIFOs strategi.

”EIFOs kernefokus er på den grønne omstilling, og vi har nogle fantastiske styrkepositioner i Danmark inden for grønne teknologier. Dem arbejder vi hver dag i EIFO for at udvikle og bringe ud i verden, og derfor er jeg stolt af, at vi med den nye grønne investeringsordning kan bidrage til endnu flere investeringer i danske arbejdspladser og endnu mere grøn eksport”, siger CEO i EIFO, Peder Lundquist.

Regeringen lancerede sidste år i december den grønne investeringsordning, som skal forstærke de grønne styrkepositioner i Danmark i en forandret verden.

Udbygning af muligheden for grønne løsninger

Økonomiminister Stephanie Lose:

”Danmark er i fuld gang med den grønne omstilling, og mange virksomheder bidrager med gode løsninger og teknologi, som produceres i Danmark. Vi ønsker at styrke og udbygge muligheden for at producere grønne løsninger i Danmark. Derfor er jeg glad for, at vi i dag udmønter et trecifret millionbeløb til nye grønne investeringer. Det vil forstærke danske styrkepositioner og skabe gode danske arbejdspladser flere steder i landet.”

Klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard:

”USA gør det. Kina gør det. Og en række europæiske lande gør det. Og så er der ingen vej udenom: vi må følge trop. Danmark er kendt for en grøn produktion i verdensklasse og den position skal vi selvfølgelig værne om og fastholde. Jeg har ikke en ideologisk forelskelse i tanken om statsstøtte, men regeringens grønne investeringsordning er født af et køligt overblik og nødvendighed.”

De afsatte midler går bl.a. til Siemens Gamesa, som vil investere i projekter i Aalborg og Esbjerg, og forventer at skabe ca. 500 nye job. Virksomheden Niebuhr Gears får støtte til et projekt i Ikast, som kan skabe ca. 30-40 job, virksomheden Advanced Surface Plating får støtte til faciliteter i Randers, som forventes at skabe ca. 80 job, mens det sidste projekt Njord Assembly Lines forventes at skabe ca. 175 job i region Syddanmark.

Ordningen er målrettet virksomheder, som ønsker at etablere produktions-faciliteter inden for vindteknologi, teknologi til Power-to-X (elektrolyse) samt underleverandører til de to industrier.


Der er endnu ikke truffet beslutning om eventuelle midler i 2025.