DA
2. maj 2024

100 mio. kr. til landbrugsprojekter i Ukraine

image Foto: Her underskrives låneaftalen af Peder Lundquist i overværelse af blandt andre erhvervsminister Morten Bødskov. Foto: EIFO.
EIFO har netop underskrevet låneaftale om 100 mio. kr. til den Ukrainske landbrugsvirksomhed, Nibulon.

Låneaftalen blev underskrevet i Kyiv forleden, hvor en delegation fra EIFO var på besøg for blandt andet at se, hvor stort behovet for genopbygning er. Der er tale om første træk på en samlet lån på 200 mio. kr. til Nibulon. Lånet var oprindeligt afsat til Nibulons silo og kornmølleprojekt i Ismail i det vestlige Ukraine, men efter gentagne russiske bombninger af projektlokationen, blev lånet omstruktureret til andre projekter med Nibulon, som vil være sværere for Rusland at bombe.

De 100 mio. kr. til Nibulon er øremærkede til indkøb af 74 nye landbrugsmaskiner
— Peder Lundquist, CEO i EIFO
Øremærkede til landbrugsmaskiner

”Jeg er rigtig glad for, vi nu har skrevet under på den første låneaftale ud af Ukrainefonden. De 100 mio. kr. til Nibulon er øremærkede til indkøb af 74 nye landbrugsmaskiner. Finansieringen skal hjælpe selskabet med at øge kornudbyttet ved modernisering af landbrugsmaskinerne samt styrke selskabets langsigtede, finansielle position,” siger Peder Lundquist, CEO i EIFO.

At lånet er vigtigt for Nibulon er ikke nogen hemmelighed.

”Lånet har betydning for Ukraine og for Nibulon i særdeleshed. I EIFO er vi stolte af at kunne bidrage lidt til det kæmpearbejde, der ligger forude med at få opbygget nærmest alt i Ukraine, og som igen er noget af det vigtigste lige nu for Ukraines borgere. Vi ser frem til det fremtidige samarbejde med Nibulon og andre danske og ukrainske virksomheder, som er involveret i Ukraine,” siger Peder Lundquist, som skrev under på låneaftalen i et beskyttelsesrum under Ukraines økonomiministerium, mens luftalarmerne lød ud over Kiev.

Hos Nibulon er man rigtig glade for, at aftalen nu er på plads.

"Vi er taknemmelige for de danske forretningspartnere, der støtter ukrainsk erhvervsliv, som i øjeblikket arbejder imod, ikke på grund af, krigen. Vi har vitalt brug for flere sådanne positive signaler. Kun på denne måde vil vi være i stand til at genopbygge Ukraine så hurtigt som muligt," siger Iryna Levkivska, CFO of NIBULON.

I EIFO er vi stolte af at kunne bidrage lidt til det kæmpearbejde, der ligger forude med at få opbygget nærmest alt i Ukraine
— Peder Lundquist, CEO i EIFO
Kontor i Kyiv

EIFO har en medarbejder udstationeret på ambassaden i Kyiv, der i samarbejde med EIFO’s øvrige organisation arbejder på at sikre finansiering og risikoafdækning til projekterne i Ukrainefonden.

Ukrainefondens sigte er at hjælpe med finansiering af dansk teknologi og innovation til projekter i Ukraine. Ordningen omfatter både offentlige og private projekter.

Lånet udbetales snarest.