Sydkaukasus har længe været en geopolitisk brudlinje - under pres fra både etniske og territoriale konflikter og magtfulde naboers ambitioner. I september afsluttede Aserbajdsjan med lynkrigen den årtier lange konflikt om den etnisk armenske enklave, Nagorno-Karabakh. Det betyder dog ikke, at fremtiden bliver mere afspændt i regionen, hvor ikke blot EU har store interesser.
Af Holger Sandte, chefanalytiker i Danmarks Eksport- og Investeringsfond.
Sydkaukasus refererer til de tidligere sovjetrepublikker, Armenien, Aserbajdsjan og Georgien beliggende mellem Sortehavet og Det Kaspiske Hav med i alt 17 millioner indbyggere. Regionen har stor betydning for transporten af varer mellem Europa og Asien og anses af Rusland for en del af den russiske indflydelseszone. Rusland har traditionelt været Armeniens beskytter og kontrollerer ud over militærbaser store dele af landets infrastruktur. De udstationerede russiske styrker forholdt sig dog passivt, da aserbajdsjanske tropper den 19. september indledte en militær offensiv i Nagorno-Karabakh. De allerfleste armenske indbyggere er nu flygtet til Armenien, og enklaven eksisterer ikke længere.
Ruslands skiftende strategiske interesser
Forløbet tyder på, at Ruslands interesser i regionen har ændret sig til ulempe for Armenien. Premierminister Pashinyan fører en provestlig politik inklusive fælles militærøvelser med USA - uden dog at modtage sikkerhedsgarantier fra Vesten, som har nok at se til i Ukraine. Rusland ser nu ud til at prioritere samarbejdet med Aserbajdsjan. Det skyldes også, at Rusland har fået brug for nye handelsruter mod Iran og Indien for at kunne omgå de vestlige sanktioner. Den russiske strategi har været en relativ succes i lyset af, hvor markant mange vestlige landes eksport er steget til Sydkaukasus og Centralasien, mens eksporten til Rusland samtidig er kollapset. Man kan formode, at en hel del sanktionerede og ikke-sanktionerede varer finder vej til Rusland alligevel.
Aserbajdsjan – EU’s energipartner
Aserbajdsjan er det klart største og befolkningsrigeste land blandt de tre kaukasusstater. Olie og gas står for 90 procent af Aserbajdsjans eksportindtægter, men ressourcerigdommen koblet med et autoritært, indspist, klanbaseret politisk system under præsident Alijev er en naturlig grobund for omfattende korruption. På Corruption Perceptions Index rangerer landet som nr. 157 mest korrupte i verden ud af 180, og langt bagefter Georgien (41) og Armenien (63).
Aserbajdsjans militærudgifter er større end Armeniens samlede statsbudget. Nogle frygter, at landet vil bruge sin militære styrke til at løse yderligere territorielle konflikter med magt. For eksempel kunne Aserbajdsjan tænkes at ville skabe en landkorridor til den aserbajdsjanske eksklave inde i Armenien, Nakhitjevan og dermed få en direkte landforbindelse til det tæt allierede Tyrkiet. I tilfælde af en sådan eskalering er det tvivlsomt, om EU fortsat kan holde til at prioritere sine energiinteresser i Aserbajdsjan frem for internationale retsprincipper.
Mens EU-Parlamentet fordømte Aserbajdsjans angreb på Nagorno-Karabakh, kunne EU-landene ikke blive enige om det. Aserbajdsjan er storleverandør af olie og gas til bl.a. Italien og spiller en voksende rolle som ”strategisk energipartner” for EU. En aftale indgået i 2022 sigter mod en fordobling af gaseksporten til EU frem til 2027.
Georgien på vej til EU-kandidatstatus
Politisk har EU til gengæld de tætteste forbindelser i regionen til Georgien, som er på vej til at blive EU-kandidatland. Georgien er det mest demokratiske og mindst korrupte af de tre lande. Den nuværende regering agerer dog i stigende grad autoritært og pro-russisk, mens Rusland, som har besat 20 procent af landet i 2008-krigen, forsøger at knytte tættere bånd til Georgien. Alt tyder på, at næste års georgiske parlaments- og præsidentvalg vil finde sted i et stærkt polariseret politisk klima. Og det er som sagt bare et af flere potentielle kilder til yderligere uro i det sydlige Kaukasus.