åSkiftende ledere på tværs Afrika har i årevis været kritiske over for de etablerede ratingbureauer. Kritikken er gået på, at der er en forudindtaget risikoopfattelse af afrikanske lande. Nu har afrikanske ledere under Den Afrikanske Union lanceret en nyt, panafrikansk ratingbureau for imødekomme de (angivelige) fordomme og skabe mere retvisende vurderinger. Men hvad skal der til for at initiativet lykkes?
Af Lavanyan Thedchanamoorthy, Senioranalytiker, Danmarks Eksport- og Investeringsfond
”De globale ratingbureauer har forsætligt svigtet Afrika.”
Sådan sagde Kenyas præsident William Ruto ved lanceringen af det panafrikanske ratingbureau, The Africa Credit Rating Agency (AfCRA), ifm. Den Afrikanske Unions 38. topmøde i Addis Ababa.
Afrikanske ledere og politikere har længe udtrykt utilfredshed med de internationale ratingbureauer. Deres anke går på, at afrikanske landes kreditværdigheder indeholder en såkaldt ”Afrika premium” – altså at kontinentet som helhed straffes hårdere på pointskalaen, og derfor betaler uforholdsmæssigt mere for finansiering end andre sammenlignelige lande.
Svært at vurdere bias
Om der er hold i anklagerne er svært at fastslå med sikkerhed. En undersøgelse fra FN’s Udviklingsprogram viser eksempelvis, at afrikanske lande kunne spare næsten 75 mia. dollars i kreditomkostninger, hvis kreditvurderinger var baseret på mindre subjektive vurderinger. På den anden side argumenteres der for, at vurderingerne er konsistente, uanset om et land hedder Canada eller Cameroun, og at en nærmere analyse af data endda viser, at en større andel af afrikanske lande med en B-rating har misligholdt gæld sammenlignet med det globale gennemsnit for B-ratede lande.
Ud af 33 ratede lande i Afrika er kun Botswana og Mauritius karakteriseret som investment grade. Til sammenligning er andelen af investment grade-lande i Asien og Sydamerika nærmere 50 pct.
Ratingbureauerne er stadig vigtige
Kreditvurdering er ikke en eksakt videnskab, og derfor betegnes ratingsbureauernes metodologi også som en form for black box. Når man gennemgår metodepapirerne hos ”The Big Three” – S&P, Fitch og Moody’s – finder man typisk en overordnet beskrivelse vurderingsmetoderne, herunder hvilke faktorer, der påvirker ratingen, såsom økonomisk vækst, gældsbyrde og governance). Men det er ikke præcist angivet, hvor stor vægt de enkelte faktorer har.
Den endelige rating fastsættes af en ratingkomité og kan derfor afvige fra den indikative rating. Det betyder, at vurderingerne indeholder en vis grad af subjektivitet, hvilket kan føre til uoverensstemmelse mellem ratingen og de underliggende data. Det er også en af årsagerne til, at et land kan have forskellige ratinger.
Men selvom kritikken af ratingbureauerne kan være berettiget og bidrage til en vigtig debat om gennemsigtighed og fairness, forbliver de en central del af den globale, finansielle infrastruktur. Ratingen fungerer som en standardiseret målestok for kreditrisiko og benyttes derfor i vid udstrækning hos institutionelle investorer ifm. investeringsbeslutninger.
It’s all about data
AfCRA har til formål at tilbyde retfærdige, transparente og udviklingsorienterede kreditvurderinger. Men allerede her opstår problemerne, da organisationen vil stå over for de samme udfordringer som sine etablerede konkurrenter - nemlig manglen på tilstrækkelige og pålidelige statistikker på tværs af kontinentet.
Ifølge The Open Data Inventory, der er vurderer dækningen og gennemsigtigheden af officielle statistikker, er Marokko det eneste afrikanske land, der kan prale af at have omfattende og gennemsigtige statistikker.
Den primære årsag til den relativt manglende datatilgængelighed er den uformelle økonomis store rolle i de fleste afrikanske lande. I Afrika syd for Sahara er den uformelle sektor estimeret til at udgøre omtrent 40 pct. af BNP og beskæftige mere end 80 pct. af arbejdsstyrken.
For at AfCRA kan skabe troværdighed blandt internationale investorer –og dermed blive en succes – bør organisationen udnytte sin panafrikanske opbakning til at styrke kvaliteten af de officielle statistikker på tværs af kontinentet. En forbedret datatilgængelighed vil ikke blot øge gennemsigtigheden, men også skabe bedre forudsætninger for mere objektive og retvisende kreditvurderinger.