EIFO og Novo Holdings skyder sammenlagt knapt 150 mio. kr. i den plantebaserede fødevareproducent MATR Foods. Med et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) skal MATR Foods udvide produktionen på en ny fabrik i Sønderjylland og introducere deres plantebaserede kødalternativer på det tyske og schweiziske marked.
MATR Foods, der fremstiller prisvindende og velsmagende plantebaserede bøffer og hakket kødalternativ ved hjælp af svampefermentering af økologiske grøntsager, har gennemført en finansieringsrunde på 40 mio. euro (knapt 300 mio. kr.), hvoraf 20 mio. euro er fra Novo Holdings og EIFO, mens 20 mio. euro er lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB).
Dermed rejser MATR Foods (MATR) den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år.
Midlerne fra finansieringen skal bruges til at etablere et nyt produktionsanlæg i Ansager ved Varde, der kan øge MATR’s produktion til 4.000 ton årligt for at imødekomme efterspørgslen på det danske, tyske og schweiziske marked.
Den nye produktionslinje forventes at være klar til drift i begyndelsen af 2027, hvilket vil skabe ca. 60 nye arbejdspladser i Ansager.
Vi ser meget frem til at kunne imødekomme efterspørgslen fra de mange kunder og kokke, der har bakket op om og glædet sig til en større tilgængelighed af MATR’s produkter.
Med finansiering kan MATR imødekomme efterspørgsel
Randi Wahlsten, administrerende direktør og medstifter i MATR, ser frem til at kunne imødekomme den voksende efterspørgsel i ind- og udland:
”Vi er utroligt glade for den store opbakning fra førende investorer og finansieringspartnere som Novo Holdings, EIFO og EIB. De gør det endeligt muligt for os at skalere produktionen. Vi ser meget frem til at kunne imødekomme efterspørgslen fra de mange kunder og kokke, der har bakket op om og glædet sig til en større tilgængelighed af MATR’s produkter. Det er virkelig overvældende at opleve så stor støtte og efterspørgsel.”
Thomas Grotkjær, Partner i Planetary Health Investments, Novo Holdings, tilføjer:
”Som årets største foodtech-investering i Danmark afspejler denne finansiering ikke bare tillid til MATR’s økologiske, fermenterede produkter, men også anerkendelsen af, at MATR imødekommer forbrugernes længsel efter fødevarer, der har en positiv inflydelse på sundhed, klima og miljø – alle vigtige områder for Novo Holdings - uden at man behøver at gå på kompromis med smagen.”
EIFO’s investering i MATR viser vores engagement i at understøtte dansk fødevareinnovation og den grønne omstilling globalt
Lavt Co2-aftryk og højt kulinarisk niveau
Ifølge Lasse Truels Köhler, der er Investment Manager i EIFOs Green Transition Team, understreger MATR den danske styrkeposition indenfor bæredygtige fødevarer:
”EIFO’s investering i MATR viser vores engagement i at understøtte dansk fødevareinnovation og den grønne omstilling globalt. MATR’s særlige teknologi muliggør produktion af plantebaserede kødalternativer med et bemærkelsesværdigt lavt CO2-aftryk og høj kulinarisk kvalitet til en konkurrencedygtig pris. Investeringen styrker Danmarks position inden for udviklingen af bæredygtige fødevarer med stort eksportpotentiale.”
Svampefermentering giver bid og umami-smag
MATR blev grundlagt i København i 2021 og har specialiseret sig i at udvikle innovative, økologiske plantebaserede kødalternativer ved hjælp af svampefermentering.
Lokalt dyrkede råvarer som havre, flækærter, lupiner, rødbeder og kartofler forvandles til produkter med saftig tekstur og kødfuld umami-smag – et næringsrigt og bæredygtigt alternativ uden tilsætningsstoffer, som har modtaget rosende omtale fra flere toneangivende kokke og madanmeldere.
Virksomhedens signaturprodukt, MATR Fungi Hakket, er udelukkende fremstillet af naturlige ingredienser dyrket i Skandinavien. Fungi Hakket er rig på protein og fibre samt en lav fedtprocent og en aminosyresammensætning, der minder om kød, men med et CO2-aftryk på kun 1,5 kg CO2e pr. kg, hvilket er 94 pct. lavere end oksekød.
Om MATR Foods ApS
MATR Foods er en dansk startup, der kombinerer mikrobiologi og gastronomi for at skabe nye løsninger på nogle af verdens største udfordringer: klima, biodiversitet og sundhed. MATR blev grundlagt i 2021 og har indtil videre produktion i Københavns Nordhavn. Bag MATR står et internationalt team af forskere, kokke og iværksættere med erfaring fra fødevarebranchen.
MATR’s svampefermenterede kødalternativer kan i dag købes hos blandt andet Gasoline Grill, Sticks n’ Sushi, Mother Pizza, Sokkelund Brasserie, Meyers kantiner, Nemlig.com, Alma og Aarstiderne.
Læs mere på matrfoods.com