DA / EN
20. februar 2023

Millioninvestering i rotteprævention

image Foto: TripToBIO

Rotter koster samfundet store beløb årligt, men rottegift er skadeligt for både natur og mennesker. Den danske virksomhed TriptoBIO udvikler et miljø- og klimavenligt alternativ til rottegift – sikker rottesex ved hjælp af prævention. Nu skal en investering, hvoraf Danmarks Eksport- og Investeringsfond bidrager med 4 millioner kroner, fremme teknologien og skalere virksomheden, så rotter kan dyrke sikker sex på verdensplan.

Den danske virksomhed TriptoBIO har udviklet en bioteknologisk platform, der blandt andet kan fremstille et molekyle, der hedder triptolid. Og selvom molekylets navn i sig selv ikke er mundret, har det en særlig og simpel funktion. Det kan bruges til at udvikle miljøvenlig prævention for rotter og bekæmpe det store skadedyrsproblem, som gnaverne mange steder udgør. To rotter kan nemlig formere sig til 15.000 rotter på blot et enkelt år.

På sigt kan farlig rottegift, der slår vilde og truede dyr ihjel, udryddes fuldstændigt med det humane og klimavenlige alternativ. Rottegift lever i dag ikke op til EU’s miljøkrav, men bruges alligevel grundet mangel på bedre alternativer. Nu skal en samlet investering på 8 millioner, hvoraf Danmarks Eksport- og Investeringsfond og BioInnovation Institute hver især bidrager med fire millioner kroner, udvikle og skalere virksomhedens team og bioteknologiske platform.

Mirakel-molekylet

Triptolid indgår blandt andet som ingrediens i et produkt, der fungerer som et bæredygtigt alternativ til de nuværende rodenticider, der bruges i skadedyrsbekæmpelse i dag. De hidtil skadelige, inhumane og giftige løsninger har nu fået et bæredygtigt, humant og grønt alternativ. Molekylet triptolid fungerer nemlig som sikker og bæredygtig rotte-prævention.

TriptoBIOs bioteknologiske platform gør det muligt at producere triptolid i større skala og bekæmpe overpopulation af rotter ved at tilbyde rotterne sikker sex. På nuværende tidspunkt foregår rottebekæmpelse enten ved kemiske løsninger, fx rottegift, der er ekstremt giftigt for miljøet, har lang nedbrydningstid og er til stor smerte for dyrene. Alternativet til disse har indtil nu været løsninger af en mekanisk art, fx fælder, der sættes fysisk op rundt omkring, hvor rotterne befinder sig.  

Førhen har triptolid været begrænset af kun at kunne udvindes i små mængder fra en sjælden plante, der gror i de sydkinesiske bjerge. Derfor har produktionen af stoffet både været umulig at skalere og en meget dyr ingrediens i rottepræventionen. TriptoBIOs løsning er nem at skalere og kan gøre triptolid op mod 100 gange billigere.

Virksomhedens løsning betyder også, at der ikke skal bruges landbrugsjord til at dyrke planter. Det er afgørende for, at rottebekæmpelse ved prævention bliver en klimavenlig løsning.

En usexet case om sex

Medstifter og CTO i TriptoBIO, Johan Andersen-Ranberg, er forsker og kan blandt andet skrive vinder af PhD-cup på sit CV. Han finder stolthed i at formidle forskning, så det kan forstås og gøres tilgængeligt:

“Rottebekæmpelse er ikke et forførende emne, men er uden tvivl et af de mest universelle problemer, som findes hos alt fra flygtningelejre rundt om i verden til en spa i Hellerup. Vi finder dagligt formål i at kunne løse problemet på trods af, at det for mange er usynligt,” siger han.

Johan Andersen-Ranberg kalder løsningen for den mest usexede case, der handler om sex.

Medstifter af TriptoBIO, Jon Christensen, har erfaring med at drive forretninger fremad internationalt, og han er ikke i tvivl om TriptoBIOs potentiale:

“Lige nu bruges giftig rottegift i tonsvis på verdensplan, og vi ønsker at være en del af løsningen. Nu har investeringen fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond givet os muligheden for at hyre det bedste talent, der er indenfor vores felt, og ikke blot styrke TriptoBIOs team med internationale kræfter, men dansk biotech generelt,” fortæller han.

Allerede nu dyrker rotter i USA sikker sex ved hjælp af triptolid, og TriptoBIOs skalering af produktionen skal skabe sikker rottesex på verdensplan. Desuden understreger Jon, at produktionsmetoden, som TriptoBIO har udviklet, fremover vil give adgang til klimavenlig produktion af flere utilgængelige plantestoffer, foruden triptolid:

“Der bliver mange vindere i den grønne omstilling, og vi vil være en af dem,” siger han.

“I Danmarks Eksport- og Investeringsfond tror vi på, at grøn omstilling går hånd i hånd med god forretning. Med investeringen i TriptoBIO, samler vi stærke kompetencer i en virksomhed, der har stort potentiale til international skalering og indflydelse på den globale, grønne omstilling. Vi har stærk tiltro til det internationale team af talent samlet på dansk jord, og ser frem til at følge TriptoBIOs yderligere vækst og positive påvirkning som resultat af deres bioteknologiske platform til fremstilling af blandt andet triptolid,” siger Jonas Bjaaland, der er Investment Director i Danmarks Eksport- og Investeringsfond.